måndag 8 mars 2010

growth

håller med er som kommenterat projektet! entreprenöriellt lärande... hur ska man kunna lära ut något som man inte ens kan uttala...? men kursen var faktiskt bra o utgick väldigt mycket från lärarlagens egna behov o målsättningar. vad är det på vår skola o på vårt program som är det viktigaste för våra elever, vart vill vi komma o hur ska vi komma dit, vad vill vi att våra elever ska få med sig i bagaget när de går ut trean? vi vill ju att eleverna ska bli självständiga o trygga i sig själva o i gruppen, bli en insiktsfull o reflekterande individ som har en positiv framtidstro o lär sig att hantera vårt föränderliga samhälle. på kursen fick vi möjlighet att utarbeta o diskutera möjliga strategier för att uppnå detta. det handlar om ganska stora strukturella förändringar som kursomläggningar, bryta upp de nu väldigt låsta schemapositionerna, ämnesöverskridande samarbete osv. i långa loppet handlar säkert hela growth-projektet om att vara vinstgivande men jag uppfattade det inte alls så på detta stadie. å andra sidan så är d viktigt att lära sig att marknadsföra sig själv (eller åtminstone få självförtroendet att driva sig själv) om man läser tex musikestetiska programmet o vill fortsätta att arbeta som musiker. men det sista jag som lärare vill är att eleverna endast blir "bricks in the wall" för att bli en så produktiv samhällsindivid som möjligt. å d e nu jag kommer till mitt projekt....
att arbeta på "growthsättet" skulle lösa en hel del problem för mig som har dykt upp på sistone - nämligen den store tidstjuven... hur jag än pusslar har jag svårt att få ihop mitt eget projekt o hinna med att göra de delar jag tänkt med de elever jag tänkt. upplägget ser nu ut som följande:

jag jobbar med två klasser i svenska; en musikestet åk 2 o en åk 1 blandat samhällselever o musikalesteter.

båda klasserna har fått jobba med temat "Språk, makt o identitet" genom diskussioner (både i grupp o i helklass), läsa texter av Jonas Hassen Khemiri o skriva en krönika resp essä om ett valfritt ämne inom temat.

dessa texter ska sedan ligga till grund för ett samtidskonstverk (någon form av performance, happening eller liknande) som olika mindre grupper själva får utarbeta. som inspiration tänker jag då visa olika samtidskonstverk från vårt kursmaterial (inkl Grapefruit).

problem1: dokumentationen vet jag inte riktigt hur jag ska göra med, vet inte hur jag dokumenterar processen på ett givande sätt.
problem 2: oxå dokumentationen, men av själva konstverket. ska jag låta eleverna själva få dokumentera sitt verk? finns några praktiska problem m detta men kanske är bäst ändå?
har någon något bra förslag på mina probs?
problem 3: som kanske inte är ett problem? det känns som att mitt projekt än så länge är väldigt teoretiskt. vägen fram t det praktiska arbetet m själva konstverket känns för lång men svår att korta av. synpunkter på detta?

2 kommentarer:

  1. Hej Lotta!

    För mig låter growth-projekt betydligt bättre än entrepenöriellt lärande (blev det rättstavat, bryr mig inte). Growth, dvs växa låter mer utvecklande än att bli entrepenör. Just valet av det namnet tycker jag är spännande nör det samtidigt sägs att det bara utgör en liten del. Är det inte den stora delen som borde ge namn åt lärandet?

    Du säger att du jobbar med musikelever. På Kungsbackas konsthall, dit jag tänker ta mina elever finns just nu ett konstverk som består av texter av filosofen Roland Barthes och kärleksdikter, om jag förstod det hela rätt. Hur som helst är det skrivet med morseralfabetet dvs långa och korta punkter på ett långt printerpapper. Kanske skulle dina elever kunna göra något sådant. Spela in toner på något sätt.

    Jag känner igen problemet bristande tid.

    För min del kommer jag nog att dokumentera enkelt. Digitalbilder när eleverna jobbar, kanske en liten filmsnutt och dokumentation av deras resultat genom foto eller scanning.

    Teori och praktik är inte lätt att avväga. Min erfarenhet av att introdusera samtidskonst för elever på högstadiet är att de först sitter som levande frågetecken eller tycker att det är skräp och totalt meningslöst. Egentligen borde man prata, visa och förklara länge innan de börjar jobba men då blir de uttråkade och många elever blommar ut när de får skapa. Det är en svår avvägning.

    SvaraRadera
  2. Jag ska på samma projekt nu på måndag och tisdag. Jag tycker nog att jag redan jobbar delvis på detta sätt men en viktig del i det hela är tiden och schema positionerna, svårt att ändra gamla vanor..
    En av mina kollergor lät musikeleverna måla efter musik, blev så roliga bilder, en arkitekt skrev att han såg musik i alla fasader. Var satt fönsteröppningarna om inte i 4 fjärdelstakt fönster . . . fönster . . . fönster . . . osv ibland är det en hel konsert på fasaden, med öppningar härs och tvärs. Kan du samarbeta med musikläraren. Det är svårt med tid och möten i skolan varför undrar jag????

    SvaraRadera