måndag 29 mars 2010

uppsatsskrivning

Tack för era kommentarer! intressanta synpunkter alltihop. Tanken på och funderingarna kring identitet är stark hos eleverna och det är precis som ni säger att när man (eleverna i detta fall) upptäcker att de kan och är flera olika personligheter i olika sammanhang blir det en form av aha-upplevelse för dem och kanske också en djupare förståelse för vad det innebär att vara människa. att byta identitet genom klädstil, frisyr och liknande har både jag och eleverna varit inne på. det tror jag skulle kunna bli ett fint samtidskonstverk! och roligt för eleverna dessutom. jag har fördelen att ha relativt studiemotiverade elever så mitt projekt rullar på fint. Idag har alla tvåor fått skriva en uppsats med samma tema - Språk, identitet och makt (dels som övning inför Nationella provet i trean men även som en fördjupning i mitt projekt). Åh vad jag utnyttjar de stackars liven för min egen vinnings skull! tre timmar fick de sitta o slita med detta! : ) Jag hade satt ihop ett texthäfte med olika typer av texter (artiklar, reportage, novell, bilder osv) som de skulle relatera till i sin uppsats. ska bli intressant läsning!

3 kommentarer:

  1. Kul att ditt projekt rollar på. Mitt är mycket blygsamt i dagsläget. Studiemotiverade elever är ett plus, bara det inte är tjejer som försöker överprestera. Det har ju stått en hel del om det i DN på senaste tiden. Själv försöker jag få eleverna att prestera mer under lektionerna. Av det lilla jag av vad de gör i andra ämnen på skolan så behöver de inte arbeta så värts mycket. Läste betygskriterier till ett arbetsområde i svenska som låg kvar i kopiatorn.

    Det eleverna ska göra för MVG fick mina göra för G.

    SvaraRadera
  2. ja tänk vad olika det kan vara. jag har också varit med om liknande. samma ämne olika lärare olika höga/låga krav. å ändå ska vi ha samma nationella kriterier att gå efter... illa illa.

    SvaraRadera
  3. På min nuvarande skola har eleverna fått för sig att de nationella proven bara är till för att de ska ha möjlighet att höja sig i ämnet. De tror att dett dåligt prov aldrig kan sänka ett betyg. Jag ifrågasatte detta och häpnade när en av lärarna sa samma sak och och hon hade hört det från lärarna på lärarutbildningen i Göteborg.

    SvaraRadera